Jonas Daniel Meijerplein

12.00-18.00: NeighbourFoodMarket & duurzame markt.
Ga lekker onderuit op onze gezellige buurthuiskamer. Proef van de smakelijkste gerechten eten, met liefde gemaakt door bevlogen koks bij de NeighbourFoodMarket! En natuurlijk ontbreekt het niet aan goede muziek!

12.00-15.00: De Groene Huiskamer
Zet je bankstel, tafel, stoel en favoriete kamerplant op de stoep! Samen geven we de Wibaut-as een smoel! Om 13.00 proosten met je buren!

NK Persfoto 5
Cycle Fun Productions: voorronde Ned. Kampioenschap Slowbiking.
Wie kan er het allerlangzaamst fietsen? Om dat uit te maken organiseert Cycle Fun Productions het eerste open Nederlands Kampioenschap Slowbiking Battle.

Het lijkt makkelijk, heel lang doen over een parcours van elf meter. Maar zonder de lijnen te raken en je voeten aan de grond te zetten, is veel concentratie nodig, balans en fietstechniek. Een enigszins geoefende slowbiker doet een minuut over die elf meter, maar het wereldrecord staat op maar liefst meer dan twee uur. Saai is zo’n battle helemaal niet, het is juist een spektakel. Een enthousiaste speaker zweept de deelnemers op en er zijn muzikanten die de de race al improviserend muzikaal begeleiden.

Iedereen, jong en oud, mag meedoen aan de voorronden van het NK Slowbiking Battle. Aanmelding is ter plekke mogelijk. De komende maanden strijden fietsers in heel Nederland in voorrondes tegen elkaar tot de finale op 21 juni, tijdens Culturele Zondag The battle, in Utrecht. De winnaars krijgen een fiets, een beach cruiser.

Amsterdamfietsmuseum: Opening Fietstentoonstelling Pedal Power 2015.
Pedal Power is een mobiele tentoonstelling opgebouwd uit bakfietsen met inhoud: bijzondere fietsen, foto’s, video’s, informatie over fietsactiviteiten, prachtige historische fietsen van Dr. Beijk en de verrassende fietskunstwerken van Olaf Mooy!

Pedal Power fietsen Olaf MooijPedal Power toont de fietskracht en het fietssucces van Amsterdam. Het toont de internationale opmars van de Nederlandse fietscultuur: innovatief design en fietsbeleid.
Met ruimte voor discussie over knelpunten en oplossingen voor de 350.000 fietsers die dagelijks door Amsterdam verplaatsen. Allen op weg naar werk, geliefde, school, afspraak, sportzaal, winkel, feest of supermarkt eisen schone lucht en brede, veilige fietspaden (zonder scooters).
RIJmuseum: ‘s werelds kleinste mobiele museum, te bezichtigen door een kijkgat, kijk en geniet van kleine details, afgeschermd van de prikkels van de stad! Door kunsternaar Monique Remmelzwaal.

12.00-18.00: Kinderworkshops
Luchtkussensponsorloop voor meer groen op speeltuin De Waag: springen voor schonere lucht!
Schone luchten schilderen als een oude meester!
Mondkapjes versieren
voor je mooiste gezonde lucht!
Maak kunst van gebruikte fietsbinnenbanden! 
met kunstenaar Monique Remmelzwaal
12.00-17.00: Panna-knockout in de TunFunArena. Voor iedereen vanaf 4 jaar. Maak de langste serie en win roem & prijsje ! Een tegen een. Doelpunt tegen is out en natuurlijk panna tegen is out.
Laat je feestelijk groen schminken door Stefanie Morssinkhof

En verder nog:
12.30, 14.30 en 16.30: Wandeling “Weesperbuurt, Vergeten en Gespleten” door Henk van der Westen. Wandeling langs vele gebouwen en bezienswaardigheden , deels Joods erfgoed met onderweg literaire teksten. De wandeling duurt +/- 1 uur vanaf de info-kraam van De Groene Boulevard.

14.00: Rondleiding Portugese Synagoge. Het Joods Cultureel Kwartier biedt een rondleiding aan door de Esnoge aan het Mr Visserplein, waarvan het interieur nog grotendeels dateert uit de bouwtijd. Er is geen verwarming en elektriciteit – enkele honderden kaarsen zijn nodig om ’s avonds dit prachtige gebouw te verlichten. Schrijf u in voor de rondleiding via: evenementen@jhm.nl Deelnemers betalen slechts 50% van de entreeticket! Voor meer info zie www.jhm.nl.
Tickets zijn ook online te bestellen. Max. 18 deelnemers per rondleiding. Duur: 1 uur.

15.00 en 16.00: Architectuurwandeling “De schoonheid van de Weesperstraat” o.l.v. architectuurhistoricus Herman Wesselink (www.hermanwesselink.nl). Vertrek vanaf het Mr Visserplein. Duur +/- 45 minuten. Met bezoek aan het groene dak van het Metropoolgebouw (Short stay hotel ZOKU van Hotels Ahead en Breevast).

Fiets mee met de groene muziek rups: Elk uur rijden de mobiele muzikale bakfietsen heen en weer tussen JDMeijerplein en hoek 2e Oosterparkstraat-Wibautstraat.

Podium Jonas Daniel Meijerplein, muziek en sprekers
Presentatie: Peter Abrahams
12.15: Een koor van Adem: mini-voorstelling door 6 studenten UCK Utrecht geinspireerd op de menselijke ademhaling
12.30: Cato Fluitsma: met o.a. een nieuw eigen lied over schone lucht! http://catofluitsma.com/
13.15: Frans Altena, historische teksten
13.30: Zuiderlicht: de groene stroomcoorporatie
13.45: Amsterdam Rainproof over toekomstig wateroverlast
14.00: Leerlingen Basisschool De Pinksterbloem zingen het ‘Groene Boulevard-lied’ en bieden fijnstofmetingen Wibautstraat aan aan Marijn Bosman, gemeenteraadslid Stadsdeel Centrum D66 en Frans Icke bestuurscommissie Stadsdeel Centrum SP. Aansluitend gesprek luchtkwaliteit bewoners, Ivo Stumpe, campagneleider van Milieudefensie en beleidsmakers.
15.00: Start Rondje Wibaut-as
15.15: Lindy-hop
15.45: Frans Altena, historische teksten
16.00: Tangopresentatie
16.45: Amsterdamfietsmuseum
17.00: Prijsuitreiking Rondje Wibaut-as
17.15: Lindy-hop
17.30: Koor Wereldhuis

DSC_1524_2Een Koor van Adem
Bernadette, Coosje, Hélène, Job, Marilina en Zoë
Zuchten. Kuchen. Hijgen. Piepen. Happen.
Ze ademen. Door elkaar. Met elkaar. Voor elkaar.
Met volle teugen of in kleine hapjes.
Ze ademen in. Ademen uit. Ademen nu.
Want alvast voor morgen ademen kan niet.
Adem haal je nog bij de bakker, bij de slager of in de bibliotheek.
Dat haal je nu. Waar je ook bent. Op straat. Op het kruispunt. In het midden.Van je leven.
Lucht. Om te leven. In. Uit. In.

Zo’n 21.000 keer per dag doen we dat. Onze longen vullen met lucht.
Frisse lucht. Vieze lucht. Schone lucht. Gebakken lucht.
Lucht is in ons, om ons, overal. Alles ademt. Alles stroomt.
Tot zijn/een laatste zucht.

Een koor van adem is poëtische, humoristische, theatrale en muzikale compositie gebaseerd en geinspireerd op de menselijke ademhaling.

Het is gemaakt in samenwerking met de spelers door mime theatermaker Leela May Stokholm, oorspronkelijk afkomstig uit Denemarken maar inmiddels 15 jaar wonend en werkend in Amsterdam. Naast het maken van haar eigen werk geeft ze stem improvisatie les op de Mime Opleiding aan de Theaterschool in Amsterdam.

Een koor van adem is gemaakt op basis van improvisaties van de 6 spelers, Bernadette Feiters, Coosje de Loor, Hélène Vrijdag, Job Gorris, Marilina Fabac en Zoë Schollee die op de Theatervooropleiding UCK in Utrecht zitten.